Trees for Future

Onze bossen lijden onder de klimaatverandering: opeenvolgende droogtes, waterstress, aanvallen van insecten en schimmels, enz. Vandaag vertonen de meeste dominante soorten die onze bossen bevolken tekenen van verzwakking.
De bosbouwindustrie maakt zich zorgen over de keuze van de soorten die ze moet planten en/of stimuleren om het bos van morgen voor te bereiden, dat veerkrachtiger zal zijn en in staat om te reageren op de huidige en toekomstige economische, ecologische en sociale uitdagingen.
Om het "veld van mogelijkheden" te ontsluiten, startte de SRFB in 2018 het project "Trees for Future - Forest Arboretums" met als doel de boomsoorten en herkomstvariëteiten te identificeren die de bossen zullen helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering.Om een ​​gediversifieerd bos te behouden en alle diensten die de samenleving eraan toekent te bieden, is het belangrijk om boomsoorten te diversifiëren en boomsoorten die beter bestand zijn tegen toekomstige klimaatveranderingen in het assortiment van de bosbouwers te introduceren.
Het is de doel van de Trees for Future die nieuwe soorten onder reële omstandigheden wil testen via een netwerk van experimentele percelen, verspreid over het nationale grondgebied. Deze plantaties zullen op de lange termijn worden gemonitord. dit opvolging zal het in 20 tot 30 jaar mogelijk maken om het potentieel van geteste bomen te evalueren in termen van productiviteit, weerstand tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden.
Deze lange monitoring zal toekomstige generaties mogelijk maken generaties bosbouwers om bewust de meest veelbelovende soorten te planten.

Het klimaat is altijd veranderd en dier- en plantensoorten hebben zich aan deze veranderingen aangepast door naar het noorden of zuiden te trekken naarmate het klimaat warmer of koeler werd. Vandaag gaat de klimaatverandering echter veel te snel om boomsoorten snel genoeg te laten migreren. Daarom bestaat het risico dat bedreigde opstanden in hun gebied van herkomst zullen verdwijnen omdat het klimaat niet langer geschikt is. De rol van de boswachter is hier om de natuur te imiteren en haar werk te versnellen door de snelheid van de boomtrek kunstmatig te versnellen. Dit staat bekend als geassisteerde migratie.


Het "Trees for Future" project bestaat dankzij donaties van particulieren en bedrijven. Hartelijk dank aan iedereen die ons steunt en als u ook sponsor wilt worden, kunt u alle informatie vinden op de website van het project.