Arboretums

Het bos te wapenen voor de toekomst

De klimaatveranderingen hebben grote impact voor de toekomst van het bos. Met haar 125-jarig bestaan, heeft de KBBM Arboretums opgezet om het bos te wapenen voor de toekomst.

Breng het bos de meest veelbelovende boomsoorten voor de toekomst

Om een ​​gediversifieerd bos te behouden en alle diensten die de samenleving eraan toekent te bieden, is het belangrijk om boomsoorten te diversifiëren en boomsoorten die beter bestand zijn tegen toekomstige klimaatveranderingen in het assortiment van de bosbouwers te introduceren. Het is de doel van de Arboretums die nieuwe soorten onder reële omstandigheden wil testen via een netwerk van experimentele percelen, verspreid over het nationale grondgebied. Deze plantaties zullen op de lange termijn worden gemonitord. dit opvolging zal het in 20 tot 30 jaar mogelijk maken om het potentieel van geteste bomen te evalueren in termen van productiviteit, weerstand tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden.

Deze lange monitoring zal toekomstige generaties mogelijk maken generaties bosbouwers om bewust de meest veelbelovende soorten te planten.

Als coördinator van het project laat de KBBM zich bijstaan door een Wetenschappelijk comité. Dit Comité is belast met de selectie van de te testen boomsoorten en herkomsten en werkte een installatieprotocol uit. Het is ook het opvolgingsprotocol opstellen en later de ingezamelde gegevens analyseren. Het is samengesteld uit verscheidene Belgische universiteiten, DEMNA in het Waalse gewest en zijn Vlaamse tegenhanger INBO. Via de zadenbank is ook DNF betrokken partij, onder meer bij de selectie van de herkomsten en de aankoop van zaden in verschillende regio’s in en buiten Europa.

Arboretums-copyright_C.-Cuvelier

Welke boomsoorten voor het bos van morgen ?

cèdre de l'atlas

Er zijn 25 geselecteerde boomsoorten voor de Arboretums. Ze zijn bij Wetenschappelijk comité geselecteerd worden op basis van  :

  • ecologische criteria (Bekende weerstand tegen droogte gecombineerd met goede weerstand tegen koude golven die mogelijk blijven ondanks verwachte klimaatveranderingen) ;
  • biologische criteria (geen bekende invasieve kenmerken)
  • economische criteria (waardevol hout).

Onder degene zijn:

  • Voor naaldbomen : Atlas ceder, Nordmann-spar, Douglas-spar, Bornmuller-spar, Corsicaanse den, Grove den, zeeden, Cipres van Lawson, blauw cipres, Oosterse sparren, sequoia
  • Voor loofbomen: gewone beuk uit Zuid-Europa, moseik, donzige eik, wintereik, de Hongaarse eik, de winterlinde, tulpenboom, amberboom, Turkish Filbert en de oosterse beuk.

Elke boomsoort zal worden vertegenwoordigd door 2 of 3 verschillende herkomsten om het beste genetische materiaal voor de toekomst te selecteren.

Steun mee het bos van morgen!

De Arboretums hebben financiering nodig om hun missie op de lange termijn te vervullen

De Koning Boudewijnstichting gelooft in dit project en heeft de oprichting van het Vrienden van de KBBM Fund mogelijk gemaakt. Hierdoor zijn uw giften (vanaf € 40) fiscaal aftrekbaar *. U kunt nu doneren aan de IBAN-rekening: BE10 0000 0000 0404 van de Stichting met de vermelding “017/1930/00022”.

Alvast bedankt voor je bijdrage aan het bos van morgen!

* Schenkingen vanaf € 40 per jaar aan de Stichting profiteren van een belastingvermindering van 45% van het daadwerkelijk betaalde bedrag (art.145 / 33 CIR).

Ze steunen het bos van morgen

Puilaetco
logo d'Holcim

Nieuws van de Arboretums

You are donating to : Devenir membre

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux